23948sdkhjf

Civilingenjörsutbildning till Gävle

Högskolan i Gävle startar med civilingenjörsutbildning inom lantmäteri år 2020.

Högskolan i Gävle får generell rätt att utfärda civilingenjörsexamen.

Det lyfter Högskolan i Gävle och är samtidigt ett stort steg framåt för kompetensförsörjningen i Gävle och hela Gävleborgs län, säger rektor Ylva Fältholm.

Ett av motiven för beslutet är, enligt Universitetskanslersämbetet (UKÄ), att högskolan ”bedriver forskning som passar väl in för denna typ av utbildning och att det finns specialkompetens inom en imponerande bredd av ämnen av relevans för civilingenjörsexamen.”

Det här är en stor seger för vår utbildning och forskning. Civilingenjörsutbildning är ett starkt varumärke som är förknippat med seriositet, kompetens och en välutvecklad forskningsmiljö, säger Magnus Isaksson, professor och ansvarig för ansökan om examensrätten för civilingenjörsexamen samt projektledare för strategisk forskningsutveckling vid Högskolan i Gävle.

Han betonar att högskolan byggt upp kompetensen över tid och redan innehar alla väsentliga examensrätter inom teknik, utom just civilingenjörsexamen.

Vi kan utfärda kandidatexamen, ingenjörsexamen, magisterexamen, masterexamen och doktorsexamen, men civilingenjörsexamen är en pusselbit som har saknats. Det är en exklusivitet att ha detta.

Tanken är att inleda civilingenjörsprogrammet med lantmäteriteknik med utbildningsstart 2020. Utbildningen har tagits fram med stöd från det regionala näringslivet och i nära samarbete med Lantmäteriet.

– Näringslivets stöd och engagemang har varit ovärderligt, liksom vårt partnerskap med Lantmäteriet. Nu börjar vi med civilingenjörsutbildning i lantmäteriteknik, men även andra inriktningar för blivande civilingenjörer kan bli aktuella framöver, säger Magnus Isaksson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063