23948sdkhjf

Thomas Betong väljer fossilfritt

Thomas Betong konverterar alla sina fabriker till att drivas med biobaserad och förnybar eldningsolja.

Satsningen genomförs i samtliga fabriker oavsett om där produceras fabriksbetong eller prefabricerade betongelement. Omställningen genomförs i samarbete med Stockholm Biodiesel som levererar en eldningsolja som till 100 procent består av RME, rapsmetylester. Därmed minskar Thomas Betong, enligt företagsledningen, sin klimatpåverkan från uppvärmningsprocessen i fabrikerna med 55 procent. Uttryckt på annat sätt innebär det nya bränslet att utsläppen av koldioxid minskar med strax över 1 100 ton koldioxid per år vid bibehållen produktionsvolym.

Den nya eldningsoljan ger oss möjlighet att gå ifrån fossila bränslen, skapa en friskare arbetsmiljö och minskad klimatpåverkan, säger företagets vd Carina Edblad, som betonar att företaget i flera år haft fokus på att minska miljöbelastingen.

Bland annat hämtar företaget sedan 2016 sin elkraft från EPD-certifierad vindkraft. Samma år lanserades Thomas Miljöstomme och sedan 2012 har betongprodukter med upp till 50 procent lägre klimatpåverkan erbjudits marknaden i Sverige.

Nästa steg blir att satsa på distribution och fordonsflotta. Det ska dels ske genom att säkra miljövänliga drivmedel och vara öppen för tekniska innovationer och lösningar, och dels genom att verka för så korta transportavstånd som möjligt genom lokal produktion.

Vi har fortsatt arbetet med att effektivisera vår energiförbrukning och detta är ett stort steg mot vårt mål att bli helt fossilfria. Med rätt energiminskande åtgärder ska vi ytterligare kunna minska vårt avtryck, säger Carina Edblad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.114