23948sdkhjf

De vann arkitekttävlingen Tibble-Åvatriangeln

"Vi är otroligt glada över att ha fått förtroendet att fortsätta jobba med Tibble-Åvatriangeln"
Den 13 november presenterades vinnaren i den arkitekttävling som Täby kommun utlyste tidigare i år för Tibble-Åvaområdet. Den danska arkitektbyrån Henning Larsen Architects tävlingsförslag Tibble 2.0 blev juryns favorit.

Motiveringen från juryn som bestått av politiker och tjänstemän från Täby kommun samt externa arkitekter lyder:

”I Tibble 2.0 får Täby en självklar mittpunkt i Tibble-Åvatriangeln, utan gränser mot omgivningen och med bättre koppling mellan Täby stadskärna och Roslags-Näsby. Den nya stadsdelen har ett grönt hjärta i den centrala parken, som omges av en samling lägre byggnader – de så kallade juvelerna. Det är småskaligt, trivsamt och skyddat i den centrala parken, samtidigt som högre byggnader i det föreslagna Täby Science Park skapar en intressant siluett mot Täby centrum.”

– Vi är otroligt glada över att ha fått förtroendet att fortsätta jobba med Tibble-Åvatriangeln. Med vårt förslag vill vi knyta ihop olika delar av Täby och samla viktiga stråk kring en central grön mötesplats. Stadsdelen utformas för att skapa synergier mellan skola, näringsliv, kultur och boende i en levande stadsmiljö med gott om soliga och vindskyddade lägen, säger Viggo Haremst från danska arkitektbyrån Henning Larsen Architects i ett pressmeddelande.

– Jag är mycket nöjd med det vinnande tävlingsförslaget Tibble 2.0. Henning Larsen Architects har förstått och utvecklat tävlingsuppdraget med spännande lösningar som skapar möjligheter för näringsliv, forskning och utbildning att samverka i ett attraktivt läge med närhet till bostäder, kollektivtrafik, service, kultur, idrott och andra fritidsaktiviteter. Nu har vi en bra grund att arbeta vidare med i planeringsprocessen, säger Johan Algernon (M), ordförande stadsbyggnadsnämnden.

Tävlingstiden pågick mellan den 2 maj och 14 september. Under tävlingsperioden fick fyra utvalda arkitektteam uppgiften att göra varsitt förslag till en innovativ, strategisk och långsiktigt hållbar strukturplan. Tävlingen omfattade området strax söder om Täby centrum, där Roslagsbanans två linjer förgrenar sig och bildar en triangel. Den föreslagna strukturplanen ger en övergripande bild av var byggnader, gator, parker och torg kan placeras i den nya stadsdelen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125