23948sdkhjf

Stor investering i Braviken

Timmer från Norrland blir byggvaror

Holmen investerar 170 miljoner i Bravikens sågverk. Anläggningen invigdes 2011 och har sedan dess vidareutvecklats i flera steg, senast med en ny impregneringsanläggning som togs i bruk i mars i år. Nu tar Holmen nästa steg i utvecklingen av Bravikens sågverk genom en investering i torkar och ett nytt justerverk för sortering.

– Vi har redan inlett upphandlingen genom att ta in offerter, säger Johan Padel, affärsområdeschef vid Holmen Timber. Målet är att bygga under 2019 och starta produktionen under första halvåret 2020.

Produktionen kommer att öka, men ha samma produktpalett som i dag. Mängden hyvlat kommer att öka, liksom produktionen av impregnerat, medan fördelningen på produkter blir oförändrad. Även i framtiden siktar Holmen i första hand på bygghandeln.

– Vi har redan idag en stark position på trävarumarknaden och vårt utbud har kontinuerligt stärkts mot bygghandeln, säger Johan Padel. Det känns nu naturligt att utnyttja en större del av sågens kapacitet genom att höja produktionen med 150 000 kubikmeter per år. Att vi har möjlighet att göra det med timmer från vår egen skog i norra Sverige och med en marginellt högre bemanning har varit avgörande för beslutet.

Efter investeringen kommer Holmens totala produktion av trävaror öka till drygt en miljon kubikmeter. Råvaran till produktionsökningen i Braviken kommer från Holmens egna skogsinnehav i norra Sverige och kommer att transporteras på järnväg.

Läs även om Bravikens tidigare investeringar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141