23948sdkhjf

2018 – ett rekordår?

Enligt en ny prognos kan 2018 bli ett nytt toppår för svenska småföretag i byggsektorn.

Det ser bra ut för småföretagen i byggbranschen, enligt den rapport som LRF Konsult presenterar över lönsamheten i svenska småföretag beräknas just dessa företag nå en lönsamhet på 18,2 procent under 2018.

Detta skulle i så fall innebära en ökning med 2,7 procentenheter och att lönsamheten blir högre än toppåret 2015, då den genomsnittliga lönsamheten uppgick till 16,5 procent, förklarar LRF Konsult i rapporten.

Värt att notera är att byggbranschen också klår de övriga branscher som LRF Konsult fokuserat på i sin rapport, den förväntade lönsamheten på 18,2 procent är större än den inom handel, transport, konsulttjänster och service. Sämst i klassen är småföretagen inom handel, som beräknas öka sin lönsamhet med 8,1 procent.

Enligt LRF Konsult beror den kraftigt förbättrade lönsamheten främst på förväntningar om ytterligare sänkta kostnader med 1,8 procentenheter, till exempel väntas personalkostnaderna minska med 1,9 procentenheter.

Företaget uppger också att bruttoresultatet beräknas stiga med 1,1 procentenheter till följd av en minskning i posten kostnad sålda varor och att nettoinvesteringarna, som är ett mått på branschens sysselsättning, beräknas stiga med 0,1 procentenheter.

Andra slutsatser som dras är att sänkningen av ROT-avdraget i början av 2016 ledde till en kortare nedgång, men att lönsamheten för byggbranschens småföretag nu väntas nå en ny toppnivå.

Enligt LRF Konsult gynnas branschen av den ekonomiska tillväxten och hushållens fortsatta vilja att konsumera, samt av en ökad bostads- omsättning som driver upp efterfrågan på renoveringar och ombyggnationer.

Bostadsbyggandet peakade 2017 och kommer att att avta 2018,  ändå är aktiviteten i byggsektorn fortsatt hög konstaterar LRF Konsult.   

I rapporten konstaterar man vidare att personalkostnaderna tros minska under året till följd av att allt fler byggföretag anställer utländsk arbetskraft för att möta konkurrensen från utländska byggföretag.

Bristen på arbetskraft pekas ut som den största utmaningen för branschen, ett problem som måste lösas för fortsatt tillväxt, manar LRF Konsult.

Rapporten baseras på ”rullande tolvmånaderssiffror” från 6 400 svenska småföretags bokslut från första halvåret 2018.

Fem branscher skärskådas lite extra: bygg, handel, transport, konsulttjänster och service.

För byggsidans del har man tittat på företag som ägnar sig åt byggnadsverksamhet och renoveringsarbeten inklusive byggande av bostadshus, anläggningar av motor – och järnvägar, mark- och grundarbeten samt VVS-arbeten.

Ett ”småföretag” definieras i rapporten som ett företag med max tio anställda, med en årlig omsättning på mellan 400 000 och tio miljoner kronor.

”Vinnaren” i lönsamhetsligan när det gäller alla branscher gick om fjolårets etta Uppsala - ökade med 3,7 procentenheter. Läs mer här.

Nån måste ju komma sist också  – den här regionen visar upp den lägsta lönsamheten sett över alla branscher.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078