23948sdkhjf

Bygghandeln orolig för framtiden

Osäker framtid trots ökning

Försäljningen i byggmaterialhandeln ökade i september för andra månaden i rad. Ökningen uppgick till 0,7 procent mätt på jämförbara butiksenheter och i löpande priser. September 2018 innehöll en vardag mindre än september 2017, vilket innebär att en kalendereffekt har påverkat utfallet negativt. Tillväxten för det tredje kvartalet uppgick till 1,4 procent. Den ackumulerade tillväxten för perioden januari till september landade därmed på 2,4 procent.

– Byggmaterialhandelns höstförsäljning inleddes försiktigt med en tillväxt om 0,7 procent. Men vi får inte glömma att vi jämför oss med höga tillväxtsiffror från tidigare år, så försäljningsvolymen räknat i kronor är hög även i år, säger Monica Björk, vd på Byggmaterialhandlarna.

Under perioden 2014 till 2016 bidrog flera faktorer till att byggmaterialhandeln växte kraftigt. Gynnsamma förhållanden för hushållen gjorde att många passade på att investera i sitt boende eller sommarhus genom att bygga om eller renovera. Samtidigt hade bostadsmarknaden ökat kraftigt under en längre tid, vilket gjorde investeringar i hemmet till en bra affär. Dessutom kulminerade användandet av ROT-avdraget 2015 innan det sänktes 2016, vilket gav en skjuts till byggmaterialhandeln.

– Flera av dessa positiva faktorer har nu börjat, eller väntas börja, avta. Bostadsmarknaden haltar och efterfrågan på ROT-tjänster är ljummen. Dessutom väntar vi på en räntehöjning vars effekter är svåröverskådliga, konstaterar Monica Björk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078