23948sdkhjf

Miljardprojekt i Varberg 

Dubbla tågspår och en tunnel ska byggas i Varberg, Implenia har fått entreprenaden som beskrivs som en av landets största, och konsultuppdraget har gått till Atkins.

Enligt ett pressmeddelande har den första fasen, med projektering och förberedelser, ett kontraktsvärde på 200 miljoner kronor och optionen för uppdraget uppges vara 3,3 miljarder i entreprenaden, som löper till 2024

 Trafikverket har gett Implenia uppdraget som beskrivs som både omfattande och komplext – 7,5 kilometer dubbelspår ska byggas på Västkustbanan, till det kommer en tre kilometer lång tunnel, en ny godsbangård och en ny station med nedsänkta plattformar.

Tunneln ska gå under Varbergs centrum, en äldre hamn ska dessutom flyttas. Detta innebär att ett helt nytt område blir tillgängligt och tanken är att en helt ny stadsdel, Västerport, ska byggas ut mot havet.

– Vi är stolta över att bli en stor del av projektet och ser fram emot att tillsammans med Implenia och andra aktörer i projektet, leverera ett framgångsrikt uppdrag till trafikverket, uppger Atkins i pressmeddelandet.

Atkins, som numera ingår i SNC-Lavalinkoncernen har 400 medarbetare i Sverige och 50 000 internationellt.

– Vi vet att arbetet med tunneln i Varberg kräver en skicklig personalstyrka, kompetent ledning, innovativa idéer och ett gott samarbete med alla parter. Därtill finns ytterligare en utmaning i att uppdraget i Varberg sker inom ramen för utökad samverkan. Vi kommer att tillse att trafiken är igång under hela färdigställandet av projektet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078