23948sdkhjf

Island vill ha svenska trähus

Bostadskris och jordbävningar skapar behov

Island har bostadskris. För lite konkurrens, obefintligt regelverk och dåligt med både hantverkare och byggmaterial har skapat ett bostadsutbud med låg kvalitet och höga priser.

– Vi behöver många nya bostäder snabbt, och svenska platta paket skulle lösa många frågor, säger Holmsteinn, som med en isländsk delegation besökt bland annat Svenskt Trä i veckan.

Skälen till att den isländska delegationen, med representanter för bostadsföretag och samhällsplanerare, är så intresserade av just svenska trähus är att dessa kan möta många behov samtidigt. Man behöver bygga många bostäder snabbt, både för att möta bostadsbristen och för att sänka kapitalkostnaderna. Island har samtidigt problem med att de dominerande betonghusen får sprickor vid de många jordbävningarna, sprickor som sedan skapar nya problem när fukt och frost kommer in.

– Vi har också goda erfarenheter av de trähus som ändå finns på Island, säger Holmsteinn. De håller bättre, har bättre isolering och människor gillar att bo i trähus.

En fördel med att importera trähus skulle också bli att man kan bygga hus med mindre arbetsinsats.

– Vi har brist på nästan alla hantverkare, och att köpa monteringsfärdiga hus och moduler skulle underlätta för att få upp alla nya bostäder som vi behöver.

Framför allt är man på Island inriktade på trähus med 1-3 våningar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078