23948sdkhjf

Trähus har god ljudmiljö

Konstruktion avgör, inte materialval

Föreställningen att byggnader med trä- och limträkonstruktion kan ha problem med akustiken, bland annat stegljud, är seglivad. Det visar även en marknadsundersökning med byggbranschen som Svenskt Trä gjort.

Pontus Thorsson, akustikkonsult på Akustikverkstan AB och forskare med anknytning till Chalmers tekniska högskola, konstaterar att det förr fanns viss sanning i myten, men att den inte stämmer längre.

I dag är det där lite av en icke-fråga. Om man tar del av den forskning och praktiska erfarenheten som finns är det inga som helst problem med akustiken i trä- och limträkonstruktioner. Ljudmiljön har inte med materialet att göra, utan med hur man bygger, säger han.

God ljudmiljö argument för trä och limträ
Även forskaren Klas Hagberg, med anknytning till Lunds universitet, en lång bakgrund inom analys- och teknikkonsultföretaget WSP och i dag akustikkonsult i egna verksamheten Acouwood AB, avfärdar den eventuella oron över kopplingen mellan trähus och störande ljud.

Det har hänt så otroligt mycket inom byggtekniken de senaste åren. I dag börjar allt fler förstå att de måste bygga på det specifika materialets villkor och då försvinner eventuella akustikproblem i träkonstruktioner, säger han.

Både Klas Hagberg och Pontus Thorsson konstaterar att medvetenheten om ljudets påverkan på en miljö, och i förlängningen människans välmående, har ökat under 2000-talet.

I det sammanhanget kan god akustik istället bli ett argument för att bygga i trä, eftersom träkonstruktioner bidrar till välbefinnande och mjukare rumsklimat jämfört med hus byggda med till exempel betongstomme, säger Klas Hagberg.

Pontus Thorsson tillägger:
− Med alla de goda egenskaper som vi vet att trä har, inte minst vad gäller vårt klimat, är det synd om en felaktig uppfattning om akustiken får branschen att välja bort trä- och limträ som konstruktionsmaterial.

Trivsel och hälsa är huvudtema för årets Stora Trähus den 17 oktober, i Stockholm

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111