23948sdkhjf

De vann Malmö Stads miljöbyggpris

Delades ut under Malmö live.
Under Stadsbyggandets dag i Malmö tilldelades Link arkitekturs kontorshus Klyvaren III stadens årliga pris för arkitektur och hållbart byggande – Gröna Lansen. Priset delades ut på Malmö live och togs emot av Marius Lorentzen, uppdragsansvarig arkitekt från Link arkitektur, tillsammans med beställaren Vita Örn. Det framkommer i ett pressmeddelande.

– Det har varit en väldigt lång men positiv resa. Det är fantastiskt att vi vinner med en typ av byggnad som det finns så många av i Malmö och andra städer. Bostäder och kontor, som är så otroligt viktiga där vi lever och där vi arbetar, sa Marius Lorentzen.

Klyvaren III är ett klimatsmart kontorshus i Västra hamnen i Malmö, ritat av Link arkitektur, som även har ritat det intilliggande bostadshuset Klyvaren IV. Genom att samnyttja funktioner mellan bostadshus och kontorshus med t ex ett nytt värme- och kylsystemet, som använder beprövad, funktionell teknik tillsammans med nyutvecklade styrsystem, möjliggörs en mycket låg förbrukning av endast förnyelsebar energi.

Dessutom ligger stort fokus på att hyresgästerna själva integreras och ser de sociala, ekonomiska och ekologiska miljömålen med huset som självklara, gemensamma och fördelaktiga både för samhället och miljön men även för den enskilde individen.

Kontorshuset är med sin svarta fasad och diskret integrerade solavskärmning utformat för att komplettera de omkringliggande byggnaderna och knyta ihop kvarteret. Nu har projektet belönats med Gröna Lansen, som årligen delas ut till klimatsmarta, nytänkande projekt med positiv påverkan och betydelse för Malmö stad.

Juryns motivering:

"Fastigheten Klyvaren 3 i Västra hamnen får Malmö stads Gröna Lansen pris för ett miljömässigt hållbart och klimatsmart byggande. Genom att dra nytta av synergier mellan bostäder och kontor, och använda beprövad teknik på ett framtidsorienterat sätt, uppnår Klyvaren 3 mycket låg energiförbrukning."
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078