23948sdkhjf

De belönas med Stadsbyggnadspriset 2018 i Malmö

Byggnaden förenar en lustfylld arkitektur med stora pedagogiska möjligheter.
Årets vinnare av Stadsbyggnadspriset är Hyllievångskolan, som förenar en lustfylld arkitektur med stora pedagogiska möjligheter och höga miljöambitioner. Liljewall arkitekter har ritat byggnaden på uppdrag av Malmö stad. Priset delades ut idag på Stadsbyggandets dag. Det framkommer i ett pressmeddelande.

– Hyllievångsskolan visar vilken ambitionsnivå vi har för Malmös skolor och Malmös barn – och för kommande generationer. Ekologisk hållbarhet genomsyrar byggnaden, skolgården är en naturupplevelse och eleverna kan följa den förnybara energins väg från sol till läsplatta, säger Märta Stenevi (MP), kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden, i pressmeddelandet.

– Hyllievångskolan visar att arkitektur kan ta sig många olika uttryck och former. Byggnaden rymmer många viktiga pedagogiska funktioner och kommunicerar tydligt att skolor är viktiga för staden och malmöborna. Hyllievångskolans stabila tegelfasad ger karaktär åt gaturummet och den mjukare baksidan mot söder skapar en lekfull och fin utemiljö, säger stadsarkitekt Ingemar Gråhamn.

Juryns motivering:

”På ett självklart vis förenas en lustfylld arkitektur med stora pedagogiska möjligheter och höga miljöambitioner. Den böjda fasadmuren signalerar skolans viktiga roll i staden; likt en kupad hand omfamnas de inbjudande och ljusa lärmiljöerna, som gränslöst sträcker sig mot slätten. Hyllievångskolan är en fördömlig satsning på barnens miljöer, där en bra process och ett gott samarbete på ett kostnadseffektivt sätt växlat skattemedel till en kvalitativ skolmiljö och aktivitetsplats för Hyllieborna.”
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11