23948sdkhjf

Nordiska ministrar banar väg för harmoniserade byggregler

Möttes i Stockholm i förra veckan.
Det Nordiska ministerrådet vill genom ett pilotprojekt harmonisera byggreglerna för tillgänglighet i de nordiska länderna. Det berättade Kristian Henriksen, seniorrådgivare på ministerrådet, på den nordiska samarbetsorganisationen NBO:s årskonferens i Stockholm i förra veckan.

Ett hundratal personer från samtliga nordiska länder möttes i Stockholm på årskonferensen för Nordisk Bostads Organisation, NBO (Housing Nordic), där Riksbyggen är medlem. Från svensk sida deltog även HSB och Sabo.

NBO har länge verkat för gemensamma nordiska byggregler, något som fått gehör hos Nordiska ministerrådet genom den deklaration som släpptes i maj. Seniorrådgivaren Kristian Henriksen berättade på konferensen hur ministerrådet har planerat att arbeta vidare med frågan. Ett första steg blir ett forskningsprojekt för att ta fram ett underlag till vad som krävs för att harmonisera de regler och standarder som finns hos olika myndigheter.

Därefter kommer ett pilotprojekt att lanseras med fokus på att skapa gemensamma regler för tillgänglighet. Projektet skall gå i ett så kallat living lab-format, det vill säga en fysisk testbyggnad som kan flyttas runt mellan de olika länderna. Budget och tidsramar för arbetet är ännu inte beslutade, men den kommitté som är ansvarig för arbetet kommer att mötas igen i slutet av september för att gå vidare i planeringen.

– Det är glädjande att Sverige under sitt ordförandeskap i Nordiska ministerrådet under 2018 har beslutat om stärka samarbetet i frågorna. NBO har under flera års tid arbetat med att lyfta frågorna om samarbete inom de nordiska länderna, sa Mårten Lilja, vice vd och affärsområdeschef för bostäder på Riksbyggen, i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.173