23948sdkhjf

Oro i småhusbranschen

TMF efterlyser långsiktiga regler

I anslutning till riksdags- och kommunalval kräver landets småhusproducenter en ändrad riktning för bostadspolitiken på grund av en alltmer utmanad nyproduktion. Prognosen för påbörjade småhus sänks från 12 500 till 12 000 för 2018 medan prognosen för 2019 sätts på 10 000 småhus. Det visar årets första Trähusbarometer, som innehåller statistik från Trä- och Möbelföretagen, TMF.

Det är hög tid för politiker att agera och skapa blocköverskridande, långsiktiga spelregler för småhusbranschen och bostadsmarknaden. Med rådande bostadsbrist måste alltid nyproduktionen värnas och just nu är den rejält utmanad och politikerna har inte levererat. På såväl riks- som på kommunal nivå vill vi nu se en vilja att detaljplanera och erbjuda mer mark för bostäder som folk har råd med, men också att banker och kreditinstitut visar en vilja att bidra till det. Vi har sett varsel i branschen och är oroliga, säger Gustaf Edgren, bostadspolitisk expert på TMF.

TMF:s prognos för påbörjade småhus baserar sig på statistik från SCB och på den allmänna orderingången i branschen. Under första halvåret 2018 var den totala orderingången för TMF:s medlemsföretag 3 202 ordinära småhus, en minskning med 18 procent jämfört med samma period 2017.måh

– Hårdare finansiella restriktioner och skärpa amorteringskrav leder tyvärr inte bara till lägre marknadspriser på nyproduktion utan även att nyproduktionen bromsar in. För att upprätthålla nyproduktionen måste kommuner och markägare följa med marknaden och anpassa sina priser till rådande finansiella förutsättningar vilket vi inte sett i någon nämnvärd utsträckning, säger Gustaf Edgren.

Flerbostadshus
När det gäller påbörjade lägenheter i flerbostadshus, samtliga material, var antalet 24 350 under första halvåret 2018 enligt preliminära siffror från SCB, en minskning med 11 procent jämfört med samma period 2017. Enligt TMF:s statistik levererades totalt 1 861 lägenheter, en minskning med 12 procent jämfört med första halvåret 2017. Orderingången under första halvåret 2018 ökade med 24 procent jämfört med första halvåret 2017.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.098