23948sdkhjf

Stenbrott blir 750 klimatsmarta bostäder i trä

All arkitektur hämtar inspiration från trädets olika delar.
I ett pressmeddelande presenterar Next Step Group ett nytt samarbete med arkitektkontoret Snøhetta som ska förvandla ett uttjänt stenbrott till 750 bostäder. Stenbrottet ligger nära Landvettersjön och genom att fylla det gamla stenbrottet med återskapad natur och hus i klimatsmart trä blir Wendelstrand en vägvisare mot ett bättre sätt att bygga och bo.

Bostadsområdet i Härryda kommun blir Next Step Groups "uppföljare" till nyskapande Nya Hovås i södra Göteborg. Planerad byggstart är 2019 och området kommer att bestå av flerbostadshus och radhus nästan uteslutande byggt i trä.

Vid sidan av bostäder, förskola och äldreboende får området ett arkitektoniskt landmärke: Lakehouse. Byggnaden blir områdets nav med restaurang, kafé och en amfiteater i anslutning till ett aktivitets- och stadsdelshus. Här finns även coworking-kontor med arbetsplatser, gästlägenheter och ett gym. Lakehouse är den första byggnaden som står färdig. Den kommer att fungera som en arena dit Next Step Group bjuder in till kunskapsutbyte om framtidens stadsutveckling, men Lakehouse ska också användas för att testa prototyper på hållbara lösningar för bostäderna i Wendelstrand.

– Vi vill skapa en bra boendemiljö med arkitektur av hög kvalitet i vacker natur. Områdets kärna blir bilfri med plats för trygg lek och rekreation. Boendeformer och lägenhetsstorlekar kommer att variera och det dominerande byggnadsmaterialet kommer vara trä, säger Louise Heilborn, Projektchef på Next Step Group, i pressmeddelandet.

Arkitekturen hämtar inspiration från trädets olika delar: trädtoppen, stammen, rötterna och fröet. Alla byggnader får form och identitet av olika byggmetoder, träslag och ytbehandling. Resultatet ska bli ett område med stor variation och stark karaktär. Med hjälp av nya digitala verktyg optimeras taken maximalt för solceller.

– Vi vill utveckla ett område som samspelar med den omgivande naturen. Vi har valt materialet trä eftersom det är förnybart och kräver mindre energi i både tillverkning, transporter och husens energiförbrukning, säger Marianne Sætre, ansvarig arkitekt på Snøhetta.

Detaljplanen för Wendelstrand utvecklas genom ett samarbete där det är byggherren och inte kommunen som driver arbetet.

– Härryda kommun växer och vi vill prova nya sätt att utveckla bostäder. Målet med en byggherredriven detaljplan är att få en snabbare process, tidigare dialog och mer spännande idéer. Wendelstrand är ett utmärkt exempel på det vi vill åstadkomma och vi inspireras av hur Next Step driver processen, säger Per Vorberg, kommunstyrelsens ordförande (M) i Härryda.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063