23948sdkhjf

Aktuellt att bygga bostäder – på åkermark

Men planerna oroar lantbrukarna.
I Sverige råder bostadsbrist, det kan ingen ha missat. Och till följd av detta planerar många kommuner att bygga bostäder – på åkermark. Det rapporterar Sveriges Radio .

Situationen oroar många lantbrukare runt om i landet.

– Man går och funderar på om man ska bygga ett matvaruhus eller en padelhall, eller vad ska man göra av markerna, det är ju sådant som folk vill ha, säger Per Persson, lantbrukare i Stångby utanför Lund, till Sveriges Radio, som sedan tidigare fått lämna arrendegårdar med odlingsmark för att ge plats åt nya bostäder.

– Vi bor mitt i distriktet, jag är uppväxt här och känner hur ledsna alla är. Det är det samtalsämne som kommer upp allra först, byggnationen och var vi ska bli av någonstans, säger han till Sveriges Radio.

Från politikens håll är byggandet på åkermark ett nödvändigt ont. Enligt Björn Abelsson (S), ordförande i byggnadsnämnden i Lund, måste man använda lite av jordbruksmarken i kommunen för att minska bristen på bostäder.

– Mycket bättre än Stångby kan vi inte tänka oss, när vi har en pågatågsstation mitt i samhället, där vi ger möjlighet till folk att resa kollektivt, säger Björn Abelsson till Sveriges Radio.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.158