23948sdkhjf

Så kommer svenskarna bo om 30 år

En ny rapport från Kantar Sifo visar att svenskarna bland annat inte vill bo under vatten.
I en ny rapport från Kantar Sifo avslöjas det hur svenskarna vill bo i framtiden. Undersökningen är en del av Samhällsbarometern 2018 och i den går det att läsa att de flesta svenskar tror att självförsörjande hem, gated communities och flyttbara bostäder kommer bli vanligare. Majoriteten tror också att vi kommer värdesätta att bo närmare naturen i förorter kring de större städerna. Undersökningen genomfördes i februari 2018 i form av en webbenkät och är statistiskt säkerställd och representativ på riksnivå. Totalt har 3 000 personer i Sverige mellan 18 till 74 år deltagit i studien.

Det svenskarna minst tror på för framtiden är dock bostäder under vatten i hav och sjöar samt flytande hem, såsom exempelvis husbåtar.

– Framöver kommer behovet av fler olika sorters bostäder för varierande livssituationer att öka allt mer. Många kommer att prioritera att bo billigt, men förhoppningsvis kommer ökad boendekvalitet också att efterfrågas. Vi måste våga utvärdera dagens boendeformer och utmana våra befintliga preferenser, säger Hans-Olof Carlson, arkitekt SAR/MSA på Projektengagemang, i ett pressmeddelande.

Visare visar undersökningen att 62 procent tror att Sveriges invånare främst kommer bo i förorter kring större städer år 2050. Endast två procent menar att vi kommer att bo på landsbygden och 54 procent tror främst att vi kommer värdesätta att bo nära natur och grönområden i framtiden. Hälften uppger samtidigt att svenskarna kommer bosätta sig nära allmänna kommunikationer. Minst viktigt tror de flesta dock att det blir att bo nära kultur och underhållning, såsom sportarenor, biografer och teatrar.

Här är bostadsformerna svenskarna tror på för framtiden

1. Självförsörjande hem med energiproduktion 40 procent
2. Bostäder i grindsamhällen/gated communities 35 procent
3. Vanliga bostadsrätter 31 procent
4. Flexibla bostäder som går att utöka/krympa 27 procent
5. Vanliga hyresrätter 26 procent
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109