23948sdkhjf

Ministern vill se fler byggnader i trä – men får mothugg av Svensk Betong

"När det gäller huruvida trä är ett bättre miljöval än andra material beror det på så många faktorer att det inte går att uttala sig generellt"
Bostadsminister Peter Eriksson (MP) vill se ett ökande användande av trä i bostadsbyggande. I ett pressmeddelande från regeringen lyfter ministern fram flera positiva effekter av materialvalet.

– En stor del av en byggnads miljöbelastning är kopplad till själva tillverkningsprocessen, bland annat beroende på vilka material som används, hur mycket transporter som behövs och vilka markberedningsarbeten som fordras. Sverige har länge fokuserat på att minska energiförbrukningen i nya och befintliga bostäder, där vatten-, el- och värmeförbrukning har stått i centrum. Det finns i dag behov av ett ökat fokus på byggskedet och klimatpåverkan ur ett livscykelperspektiv, skriver Peter Eriksson. Han fortsätter:

– Genom att använda trä binds koldioxid under lång tid i byggnaden. Trä är även relativt lätt och minskar på så vis transporterna och förenklar påbyggnader på befintliga fastigheter. Det är helt enkelt klimatsmart att använda trä som byggmaterial. Trä är också ett byggnadsmaterial som ger goda förutsättningar för varierande formgivning och arkitektur.

Men i ett svar från Svensk Betong får han mothugg av Malin Löfsjögård, vd. Hon menar att Peter Eriksson generaliserar och att man inte kan säga att all trä är bättre som byggmaterial.

– När det gäller huruvida trä är ett bättre miljöval än andra material beror det på så många faktorer att det inte går att uttala sig generellt, skriver hon och tillägger:

– En viktig faktor är om en byggnad bedöms i en livscykel på 50 respektive 100 år vilket visas i rapporten ”Energi och klimateffektiva byggsystem – miljövärdering av olika stomalternativ” som tagits fram SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.
Rapporten visar på problemet med polymera material som plastfolie och tejper som ska säkra både lufttäthet och fuktsäkerhet hos träkonstruktionen. Stora delar i träkonstruktionen måste bytas ut minst en gång på 100 år, kanske fler, annars riskeras fuktskador och energianvändningen ökar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094