23948sdkhjf

Rekordmånad för Södra

Företaget ser tydlig trend för byggträ

Under maj månad nådde Södras försäljning av svenskt byggträ nya rekordnivåer. Det är fjärde året i rad försäljningen ökar, och den ökar från redan mycket höga nivåer.

– Det här är en tydlig trend, och ett väldigt positivt resultat. Att bygga i trä är framtiden, och allt fler ser fördelarna med detta. Det börjar sätta sig att träbyggande är det hållbara och klimatsmarta alternativet, och då får det konsekvenser i våra köpmönster, säger Fredrik Gustavson, försäljningschef Skandinavien på Södra Wood.

Efterfrågan på trä och träprodukter är stark från både bygghandel och byggindustrin. Det gäller både produkter av gran, som används framförallt som konstruktionsvirke, och produkter av tall, som används impregnerat i till exempel trall och utemiljöer.

– Det är både kunder inom proffs-segmentet och hemmabyggare som vill ha träprodukter. När det gäller privatpersoner handlar det i hög utsträckning om att de vill satsa på renovering och nybyggnad i befintliga hem med hållbara produkter som dessutom är tilltalande ur ett estetiskt perspektiv, säger Fredrik Gustavson.

Den kalla och blöta vintern hade en viss dämpande effekt på virkestillgången, men också på efterfrågan, vilket inneburit att lagerkapaciteten är balanserad. Det är dock inga stora marginaler, och risken finns att det blir brister under sommaren om den höga efterfrågan håller i sig.

– Jag ger inga prognoser framåt, men det är mycket som pekar på att efterfrågan kommer att ligga på en fortsatt hög nivå. Det är naturligtvis väldigt positivt, och vi jobbar för fullt för att säkerställa virkesleveranser till våra kunder, säger Fredrik Gustavson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078