23948sdkhjf

Företagets kritik mot Arbetsmiljöverket: "Man har uttalat sig från en bild"

Efter att en inspektör uttalat sig om arbetare som i rep renoverade facken Byggnads och Kommunals byggnad, riktar ett företag i branschen skarpt kritik.
Det var härom veckan som vi rapporterade om de byggarbetare som jobbade på facken Byggnads och Kommunals byggnad – i rep.

– Jag har aldrig sett reparbete utföras på en sådan här typ av fasad. På kyrktak och andra byggnader med rundade former brukar man ibland se det eftersom det inte går med något annat. Men här borde skylift ha varit förstahandsvalet, sa Ulf Boström, arbetsmiljöinspektör, till Aftonbladet då.

Ulf Boström menade att arbetet var riskfyllt och pekade på svårigheten att undsätta arbetare som drabbats av olyckor, men även att metoden skulle vara påfrestande på kroppen. Det här är två påståenden som Magnus Nordström, vd på företaget Klätterteknik, inte alls håller med om.

– Man har uttalat sig från en bild och gått på en hel bransch istället för att kontaktat det enskilda företaget. Om Ulf hade velat göra någon slags faktakontroll så hade han sett att hans egna kollegor nyligen utfört en granskning av ett större företag i branschen där man inte funnit något som påverkat arbetsmiljö, säkerhet eller arbetsergonomi negativt, snarare tvärtom.

Magnus Nordström reagerar särskilt på uttalandet om svårigheter att undsätta olycksdrabbade arbetare.

– Det första vi gör innan något arbete påbörjas är att ta fram en riskanalys och räddningsplan, om vi inte kan utföra arbetet säkert så jobbar vi helt enkelt inte. Jag kan bara prata för företag som är medlemmar i någon branschorganisation (IRATA- Industrial Rope Access Trade Association) men det finns väldigt tydliga metoder, procedurer och förskrifter på hur vi ska utföra arbete i rep för att göra det säkert, förklarar Magnus Nordström.

Men hur ser du på att inspektören föredrog skylift framför rep?

– Vi genomför alltid en bedömning av metod för att nå arbetsplatsen och ibland använder även vi skylift. Att kommentera val av metod utan att veta omständigheterna kring det specifika arbetet och nära anklaga beställaren för vårdslöshet är i min mening mycket oprofessionellt, speciellt om man uttalar sig genom sin yrkesroll som arbetsmiljöinspektör. Men det visar också att vissa föreskrifter arbetsmiljölagen är förlegade och behöver uppdateras, speciellt kring arbete i höjd. Något många av oss som arbetar i branschen försökt påvisa under en längre tid.

Inspektören nämner även att rep är mer påfrestande för kroppen, hur ser du på det?

– Även detta var under granskning och en ergonom som genomförde fältstudier hyrdes in, en vanlig missuppfattning är att vi ”hänger” i sele men med hjälpmedel som sittbräda och annan positionerings utrustning så får vi en mycket god arbetsställning. Studierna visade till och med att det fanns fördelar med att utföra arbete i rep då vi kan variera vår position under arbetet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078