23948sdkhjf

Bostadsbristen fövärras – krävs bostäder motsvarade ett nytt Linköping på kort sikt

Detta enligt en rapport som Boverket tagit fram.
Att det råder bostadsbrist i Sverige är ingen nyhet. Men samtidigt som behovet bara ökar så minskar bostadsbyggandet. I en ny rapport framtagen av Boverket krävs det bostäder motsvarande ett Linköping – och detta på kort sikt. Det skriver Expressen .

– Vi har haft en hög byggtakt på några platser i landet, och där takten nu avtar. Men för många grupper finns det fortfarande ett stort behov av bostäder, till exempel för äldre och unga som efterfrågar bostäder till skäliga priser. Bostäder är viktiga för tillväxt, arbetsmarknad och för att ungdomar ska kunna flytta hemifrån, säger Anders Sjelvgren, generaldirektör för Boverket, till Expressen.

Enligt Boverkets beömning behöver man bygga 67 000 bostäder per år fram till 2025. Samtidigt menar man att byggandet minskar från cirka 69 000 byggda år 2017 till 56 000 i år. Sistnämnda siffran kommer dessutom följa med in i 2019.

Vidare skriver Boverket att 90 000 bostäder kan behöva byggas varje år till 2020. Därefter kan takten trappas ner.

– Vi behöver bygga motsvarande ett drygt Linköping eller ett knappt Uppsala på kort sikt. Konsekvensen blir annars att vi får dras med underskott en lång tid framöver, säger Bengt J Eriksson, bostadsmarknadsanalytiker vid Boverket, i ett uttalande.

Boverkets siffror bygget på en enkät som 243 kommuner svarat på.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109