23948sdkhjf

Trenden för svensk byggträ fortsätter

Södras försäljning av svenskt byggträ ökar.
Maj blev en rekordmånad för Södras försäljning mot svensk bygghandel.

Försäljningen har ökat med fem procent jämfört med samma tidsperiod 2017. Det är fjärde året i rad försäljningen ökar.

– Då talar vi om redan mycket höga nivåer från 2017, säger Fredrik Gustavson, försäljningschef Skandinavien på Södra Wood.

Vad beror det på?

– Södras huvudmarknader är Sverige, Nederländerna och England. Den stora efterfrågan sker både nationellt och internationellt. Trä ligger verkligen i tiden, säger Fredrik Gustavson.

Att det är trendigt med trä beror, enligt Fredrik Gustavson, på flera olika faktorer. Dels är träbyggande klimatsmart och hållbart och dels är är det lätthanterligt och en favorit hos snickarna.

Kunderna är alltifrån proffs till hemmabyggare. Hemmabyggarna vill ofta satsa på renovering och nybyggnad i befintliga hem med hållbara produkter som de även anser är etiskt tilltalande.

Bygghandeln och byggindustrin

Produkter av trä är eftertraktade både i bygghandel och byggindustrin.

– Det gäller både produkter av gran, som används framförallt som konstruktionsvirke, och produkter av tall, som används impregnerat i till exempel trall och utemiljöer, säger Fredrik Gustavson.

Den kalla och blöta vintern hade en viss dämpande effekt på virkestillgången. Därför kan den stora efterfrågan komma att medföra att det blir problem med att säkerställa virkesleveransen till kunderna.

– Det är något som gäller hela branschen och som köparna är medvetna om, säger Fredrik Gustavson.




Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094