23948sdkhjf

De använde riskfylld arbetsmetod – på fackets byggnad

"Det känns spontant inte som ett lämpligt sätt att utföra de här uppgifterna"
När det kommer till reparbeten får dessa enbart användas när "det inte går eller är befogat att använda andra säkrare arbetsutrustningar". Så står det i Arbetsmiljöverkets föreskrifter som även säger att man i första hand ska använda fasta fallskydd, exempelvis skylift, arbetskorg eller ställning.

Trots detta användes reparbete vid en kontroll av solskydd och markiser på Odensgatan 52 i Stockholm. På adressen ligger en fastighet som används av fackförbunden Byggnads och kommunal, skriver Aftonbladet .

– Jag har aldrig sett reparbete utföras på en sådan här typ av fasad. På kyrktak och andra byggnader med rundade former brukar man ibland se det eftersom det inte går med något annat. Men här borde skylift ha varit förstahandsvalet, säger Ulf Boström som är arbetsmiljöinspektör till Aftonbladet.

Och arbetet är långt ifrån optimalt, säger Ulf Boström. Han pekar på risken för olyckor, att det är mycket påfrestande för kroppen att hänga i sele och att metoden gör det svårare att undsätta skadade arbetare.

– Den här bilden ger upphov till frågor som man måste få svar på. Jag förstår inte varför man använder rep och inte något annat alternativ som är säkrare, men förmodligen är det dyrare, säger Ulf Boström.

Aftonbladet har publicerat en serie bilder och en video som hittas här .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079