23948sdkhjf

Stort byggprojekt i Göteborg i farozonen – på grund av för dålig luft

"Vi har några plan B som vi kan fortsätta att utreda"
Göteborg växer så att det knakar. I området kring centralstationen pågår just nu flera byggprojekt – bland annat Trafikverkets nedsänkning av E45. Att man gör detta är för att anpassa trafikmotet till nya Hisingsbron.

När detta är gjort planerar kommunen att, från år 2021, bygga 140 000 kvadratmeter med bostäder, förskola, skola och kontor. Allt detta på fem kvarter. Men projektet ser ut att vara i farozonen, skriver GP . Länsstyrelsen har nämligen dumt ut stadens luftmiljöutredningar och luftkvaliteten anses vara för dålig.

– Vi har vetat om att det är dålig luft, men inte att det är riktigt så dåligt som beräkningarna visar, säger Anna Samuelsson, handläggare på Stadsbyggnadskontoret, till GP.

Det först efter att planarbetet för bebyggelse påbörjats som problemen uppdagats. För att lösa komplikationerna planerar man att uppföra ett ventilationstorn för att ventilera den dåliga luften från Götatunneln.

– Vi har gjort beräkningar och utredningar inom detaljplanen som sträcker sig över hela centralenområdet. Det visar väldigt tydligt att trafiken i Götatunneln står för de största utsläppen. För att kunna få igenom detaljplanerna i området behöver vi visa på åtgärder som visar att vi kommer under miljökvalitetsnormerna, säger Anna Samuelsson till GP.

Några förseningar eller fördyrningar är det dock inte att tala om. Däremot finns en risk att området behöver planeras om helt.

– Vi har några plan B som vi kan fortsätta att utreda. Att förlänga Götatunneln är ett exempel. Vi kanske också kan behöva vänta några år med att exploatera. Det finns många olika alternativ, säger Anna Samuelsson till GP.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094