23948sdkhjf

Bygg- och fastighetssektorn sämst på digitalisering

Det visar en rapport som Siemens tagit fram.
I en undersökning utförd av Siemens, där 391 telefonintervjuer gjordes med nordiska företagsledare, framkommer det att bolag inom bygg- och fastighetssektorn är sämst på digitalisering. Det skriver Siemens i ett pressmeddelande.

Färre än fyra av tio företag inom bygg och fastighet har en digitaliseringsstrategi. Detta trots att mer än sju av tio anser att digitaliseringen är viktig för det egna företaget.

– I många branscher sker nu en mycket snabb digitalisering av företagens verksamhet och processer. Bygg- och fastighetsföretag har stora möjligheter att öka sin produktivitet genom att ta tillvara på de digitala möjligheterna, säger Johan Granton, divisionschef för Building Technologies på Siemens, i pressmeddelandet.

Av de 391 intervjuerna så var 100 med företagsledare i Sverige. Dessa verkar inom industrin, energisektorn, transportsektorn och bygg- och fastighetssektorn. I byggsektorn uppgav 73 procent att digitalisering är viktigt eller mycket viktigt för det egna företaget. Men bara 39 procent har en strategi för digitalisering. I de andra tre sektorerna varierar andelen som har en digitaliseringsstrategi mellan 41 och 57 procent. Studien visar också att den digitala mognaden är låg inom bygg- och fastighetssektorn.

– Vi rekommenderar alla företag att ta fram en digitaliseringsstrategi. För Sverige är det viktigt att bygg- och fastighetssektorn gör det, på grund av dess stora samhällsekonomiska betydelse. Men vi ser också att det ger bygg- och fastighetsföretag stora möjligheter att öka sin lönsamhet, säger Johan Granton.

Undersökningen bland företagsledarna är en del av rapporten ”Från information till digital transformation – en rapport om digitalisering inom industrin, bygg- och fastighetssektorn, transportsektorn och energisektorn”.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109