23948sdkhjf

Statliga myndigheter stoppar många byggen i Göteborg

Svenska Handelskammaren: "Det drabbar den som vill köpa bostad eller hyra lokal"
I dag släpps rapporten ”Så kan 15 fel bli 15 rätt” som tagits fram av Svenska Handelskammaren. Rapporten undersöker hur byggprocessen påverkas när stadens och statens intresse krockar. I den går det att läsa att 15 detaljplaner överprövats i Göteborg åren 2014 till 2018. Resultatet kan jämföras med två för Skövde, Malmö och Örebro tillsammans.

För inte så länge sedan överklagade Trafikverket kontorskomplexet Citygate i Gårda. Detta trots att både länsstyrelsen och Göteborgs stad gett klartecken för byggnationen. Men att långtgående planer stoppas sent i processen är långt ifrån unikt.

– Allt fler av våra medlemsföretag i bygg- och fastighetsbranschen vittnar om hur projekt stoppas eller avbryts sent i processen. Förutom att det blir kostsamt och riskerar att minska investeringsviljan i regionen, så drabbar det i slutändan den som vill köpa bostad eller hyra lokal, säger Gunilla Grahn-Hinnfors, ansvarig för stadsutvecklingsfrågor på Västsvenska Handelskammaren, i ett pressmeddelande.

– Det mest iögonfallande i undersökningen är den usla samordningen i Göteborgsregionen. Regionens tillväxt ifrågasätts av länsstyrelsen och motarbetas av Trafikverket. Vem ska egentligen bestämma när och var en region får växa?
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141