23948sdkhjf

Här är de vanligaste arbetsskadorna bland unga byggnadsarbetare

Bakom rapporten står AFA Försäkring.
I ett pressmeddelande skriver AFA Försäkring att man tagit fram en rapport som beskriver de vanligaste orsakerna till skador inom byggbranschen, samt vad konsekvenserna blir av dessa.

– Många skador i industrin och byggbranschen uppstår vid arbete med maskiner och verktyg. Rapporten fokuserar särskilt på de orsaker som är vanligast förekommande när unga skadar sig och på möjliga förebyggande åtgärder, säger Mats Åhlgren, statistiker på AFA Försäkrings analysavdelning, i pressmeddelandet.

Byggnadsträarbetare samt bygg- och anläggningsarbetare inom byggsektorn, utgör de två av de fyra stora yrkesgrupper som drabbas av de flesta arbetsskadorna.

– Det är anmärkningsvärt hur stor andel av ungas skador som beror på att man skär sig på knivar. Det är lätt hänt att slinta med kniven och oftast blir konsekvenserna allvarliga, säger Mats Åhlgren.

Hos unga är skador på händer och fingrar vanligare än hos deras äldre kollegor. En anledning är att det är maskiner och verktyg som orsakar skadorna. Fallolyckor som kan orsaka andra skador är dessutom mindre vanliga hos de yngre.

– Maskinskador kan förebyggas genom säkerställande av skyddsanordningar som används på maskiner och verktyg och genom att se till att det personliga skyddet fungerar. En annan sak som är minst lika viktig i förebyggande syfte, är att arbeta med säkerhetskulturen och attityden till säkerhet och risker, säger Mats Åhlgren. Han fortsätter:

– Genom att sprida rapporter som utgår från vår skadedatabas hoppas vi kunna bidra i arbetet med att förebygga arbetsolyckor och arbetsskador.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125