23948sdkhjf

Veidekke kvalitetssäkrar underleverantörer – med hjälp av facket

Norska Veidekke har gått en annan väg än många andra byggföretag. Men det är ändå inte särskilt enkelt.
I Sverige är norska Veidekke ett av många byggföretag. Men på en punkt sticker de rejält ut ur mängden – nämligen sättet de kvalitetssäkrar sina underleverantörer. Byggjätten tar nämligen hjälp av fackförbundet Byggnads förtroendevalda när urvalsprocessen av underleverantörer till Veidekkes byggen drar igång, skriver DN .

Med det sagt är det fortfarande inte enkelt att skilja agnarna från vetet. Att få grepp om underleverantörernas hantering av personal och ekonomi måste fortfarande gå via myndigheter som Skatteverket, Migrationsverket med flera. Och det är inte en enkel match.

– I dagsläget är det lätt för både svenska och utlandsregistrerade företag att lära sig hur man ska registrera sig i det svenska systemet för att lura myndigheterna och slippa insyn än för oss att hitta dem som gör så, säger
Mathias Darnelius, förtroendevald av Byggnads medlemmar hos Veidekke, till tidningen.

Han eftersöker högre krav på myndigheterna. Mer press på att de ska hjälpa till då de idag arbetar alltför mycket var för sig.

– Man är också väldigt låst av datasäkerhetslagstiftning och sekretess. Det innebär att väldigt mycket ansvar för att undvika företag som gör fel hamnar på huvudentreprenören, som har svårt att hitt all den information man behöver. Och med tidspressen i branschen dag mäktar många beställare inte med det, säger Mathias Darnelius till DN.

Samverkansprogrammet mot osund konkurrens är dock en bra början, menar han.

– Men än har man bara börjat borra små hål mellan myndigheternas stuprör, när vi i själva verket skulle behöva slita sönder dem helt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079