23948sdkhjf

Var fjärde byggföretagare ser ingen framtid utan regelbrott

Det handlar om svarta jobb, brott mot arbetsmiljölagen och lönefusk.
Arbetsmiljöverket har tagit fram en ny rapport baserad på intervjuer med 3200 arbetsgivare inom bland annat transport, hotell och restaurang, lant- och skogsbruk och bygg. I den framkommer att en av fem arbetsgivare tycker att det är svårt att överleva utan att fuska med löner, skatter eller regler. Det skriver Dagens Nyheter .

Bygg- och transportsektorn är den som sticker ut mest. Här anser en av fyra arbetsgivare att de inte kan gå runt utan att bryta mot regler som rör arbetsmiljö, svarta löner, arbetstillstånd och för mycket övertid. Och bara inom bygg motsvarar svartarbetet 10 miljarder per år i uteblivna skatteintäkter, enligt en beräkning från Sveriges Byggindustrier.

Arbetsmiljöverket har även gjort en parallell undersökning där 735 utländska arbetstagare fått svara på hur de upplever att jobba i Sverige. Över hälften anser att de får lägre lön än de svenska kollegorna – inom bygg är siffran hela sju av 10. Dessutom upplever en av tre en alldeles för hög arbetsbelastning och övertid och tre av tio uppger att de började arbeta i Sverige utan vetskap om vad lönen skulle ligga på

Rapporterna basers på intervjuer och enkäter vintern och våren 2017.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094