23948sdkhjf

Stort intresse för trä vid seminarium i Karlstad

Näringsliv och kommuner i Värmland pratade träbygg

Det var positiva tongångar när drygt hundra personer från näringsliv och kommuner i Värmland slöt upp i Karlstad den 28 mars för att diskutera träbyggande.

Stora Enso har stor erfarenhet av det moderna träbyggandet. Företaget har levererat korslimmat trä (CLT) till över 12 000 projekt runt om i världen. Anton Kullh, kommersiell chef för Stora Enso:s träprodukter berättade om företagets ambition att sänka tröskeln och få fler att se fördelarna med träbyggande, bland annat genom att man använder öppna byggsystem och ett antal digitala verktyg som underlättar byggprocessen från föreskrivande led till färdig byggnad.

Att öka kunskapen om träbyggande är helt avgörande för att trähusbyggandet ska växa ytterligare, säger Anton Kullh.

Stora Enso investerar nu cirka en halv miljard kronor i Gruvöns sågverk i Värmland för att bygga Europas största och mest moderna produktionslinje för korslimmat trä (CLT). Under första kvartalet 2019 sker uppstarten och produktionskapaciteten blir på 100 000 kubikmeter.

Som Woodnet kunde berätta nyligen, genomför det första skiftet av 16 medarbetare redan ett gediget introduktionsprogram med bland annat utbildning på Träteknikerutbildning i Hammarö AB (TTU) och Stora Ensos sågverk i Ybbs i Österrike. Totalt 60 ska nya medarbetare rekryteras och få del av introduktionsprogrammet.
Själva byggnaden till den nya produktionslinjen för korslimmat trä på Gruvöns sågverk blir på 13000
kvadratmeter
Vi bygger den givetvis i korslimmat trä, säger Pär Larsson, platschef, Gruvöns sågverk.


Konferensen arrangerades av Sveriges Träbyggnadskansli, Trästad, Länsstyrelsen Värmland och Skogsstyrelsen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094