23948sdkhjf

Förslaget om Entreprenörsansvar ett steg närmare verklighet

Regeringen väljer att lämna över propositionen till Riksdagen.
Regeringen går vidare med förslaget om entreprenörsansvar och lämnar över en proposition till Riksdagen. Det skriver man i ett pressmeddelande. Syftet med förslaget är att stärka skyddet för arbetstagarna samt motverka fusk i branschen.

– Det kan aldrig accepteras att seriösa och ansvarstagande entreprenörer i bygg- och anläggningsbranschen ska riskera att konkurreras ut av de som fuskar med skatten, struntar i säkerheten eller inte betalar sina arbetstagare den lön de har rätt till, säger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) i pressmeddelandet.

LÄS MER: Lag om entreprenörsansvar möts av kritik

Förslaget har både fått ris och ros. Branschorganisationen Installatörsföretagen har sällat sig till de skeptiska.

– Tanken med lagen är hedervärd men faktum är att det snarare leder till en utgallring av mindre företag. Huvudentreprenörerna kommer med största sannolikhet att köra på de gamla trogna leverantörerna som kan visa upp den allra bästa kreditvärdigheten. Möjligheterna för nya uppstickare blir små. Förslaget leder i förlängningen till att de minsta företagen riskerar att slås ut, det blir sämre kvalitet samt att byggandet fördyras, har Ola Månsson, vd för Installatörsföretagen, tidigare sagt till Entreprenad.

Regeringen föreslår att de nya bestämmelserna om entreprenörsansvar ska träda i kraft den 1 augusti 2018.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109