23948sdkhjf

Karlatornet kan se sig slaget av Köpenhamnsprojekt – i höjd

Danmark kan knipa titeln som innehavare av "Nordens högsta byggnad".
Racet för titeln ”Nordens högsta byggnad” är igång. Just nu är det Turning Torso i Malmö som innehar den med sina 190 meter. Och i Göteborg är Karlatornet på gång som ska mäta 245 meter.

Inget av dessa lär dock gå segrare. Danska TV2 Lorry skriver nämligen att Köpenhamn gett sig in i kampen. Just nu planeras en byggnad på 280 meter som ska ligga vid Ydre Nordhavn där kryssningsfartygen lägger till. Den kommer att omges av en nöjespark med namn H.C Andersen Amusement Park.

Bakom planerna står Kurt Immanuel Pedersen, chef för H.C. Andersen Adventure Tower ApS. Enligt honom kan bygget av tornet skapa så mycket som mellan 1500 och 1800 nya jobb. Notan för bygget beräknas till 6,5 miljarder svenska kronor.

I tornet ska bostäder, hotell och affärer byggas. Man planerar även en kombinerad skybar och restaurang längst upp. Om allt går som planerat kommer första spadtaget att tas 2023.

Frågan är bara om Köpenhamn drar vinstlotten. I Stockholm planeras nämligen två ännu högre byggnader – en skyskrapa i stadsdelen Loudden (300 meter högt) och Täby Torn (315 meter högt).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078