23948sdkhjf

Implenia om Trafikkontorets beslut: "Vi kommer att bestrida detta"

Entreprenören Implenia blev nyss av med sitt kontrakt gällande renoveringen av Vasabron. Men företaget anser att Trafikkontoret inte kan dra sig ur.
Det var under tisdagen som Trafikkontoret i Göteborg beslutade att häva Vasabroskontraktet med Implenia. Nu skriver Byggvärlden att beslutet kommer att hanteras internt hos entreprenören. Tidningen skriver också att Implenia kommer att bestrida då företaget aner att Trafikkontoret inte har någon rätt att häva kontraktet.

– Därför kan jag inte säga så mycket mer. Men vi menar att beställaren inte har rätt att göra så här. Vi kommer att bestrida detta, säger Fredrik Björckebaum, vd för Implenia Sverige, till Byggvärlden.

Implenia fick uppdraget i maj 2017 att renovera Vasabron i centrala Göteborg. I projektet ingår rivning av bro i stål och betong samt pålar, tillvaratagande, tillpassning och återanvändning av beklädnadssten, räcke och utsmyckning, byggnation av ny bro och anpassande kajkonstruktion samt utförande av ny spår-, el – och belysningsanläggning.

Målet har, kort och gott, varit att behålla och återskapa den 110 år gamla brons utseende så gott det går. Helt enkelt bevara kulturmiljön. Projektet har dock inte varit problemfritt. Senaste budet från Implenia var att arbetet skulle försenas 10 månader och bli klart i februari 2019, något som tillslut fick Trafikkontoret att tröttna.

– Det har gällt såväl fornlämningar som grundläggning, där förutsättningarna inte överensstämmer med hur Trafikkontoret beskrivit dem i kontraktet, säger Fredrik Björckebaum.

Enligt Susanne Hultgren, avdelningschef på Trafikkontoret, har man fört diskussioner med Implenia under en lång tid. Att häva kontraktet var myndighetens sista utväg.

–Vi har mötts och gett dem rätt när det gäller vissa saker som uppstått under projektet och som varit okända. Vi har även varit överens om en viss tidsförlängning, men inte om hela den förlängning som de ansåg att de behövde. Att häva kontraktet var vår sista utväg för att ta tillbaka kontrollen, säger hon till Byggvärlden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127