23948sdkhjf

Skulle bli nytt landmärke för Västervik – förvandlades till Abba-Björns lyxiga bostadsprojekt

SVT:s Uppdrag Granskning har tittat närmare på vad som hände med Slottsholmen i Västervik.
Slottsholmen i Västervik har i över 50 år varit en mötesplats för Sveriges artistelit under Visfestivalen. Platsen har även varit en av stadens starkaste marknadsföringskort. Under slutet av 90-talet växte en idé om ett landmärke fram – ett Visans hus som skulle locka fler besökare, stärka Västervik som stad. Men något gick inte som det skulle, skriver SVT Nyheter .

Men planerna kom inte längre än en ritning, framtagen av tre danska arkitekter för en kvarts miljon kronor. Föreningen Visan, vars uppdrag var att driva projektet, blev djupt skuldsatta och fastigheten på Slottsholmen förföll.

Hoppet väcktes dock på nytt när Björn Ulvaeus, tidigare medlem i Abba och en av Sveriges största artister, gick in och köpte byggnaden. Tomten följde med till ett lågt pris – 750 000 kronor. Tanken var att Slottsholmen nu skulle bli en mötesplats med hotell och plats för olika typer av evenemang. Byggnaden skulle få en så kallad C-märkning som innebär att den används för centrumändamål och inte bostäder.

Men när detaljplanen låg på politikernas bord var C-märkningen borta och ersatt med en B-märkning. Därmed var det fritt för exploatören Björn Ulvaeus att bygga permanentbostäder – något som också skedde.

– Den detaljplan som fanns då vid det tillfället var ju egentligen enbart för en sommarrestaurang i ett plan. Och jag tror det är svårt att hitta någon som går in och investerar i den typen av verksamhet. Utan den huvudsakliga utmaningen det var ju att kunna få fram en detaljplan som sedan också vinner laga kraft, säger Harald Hjalmarsson (M), till SVT Nyheter.

När nya Slottsholmen tillslut lanserades 2017 stod det klart att den var så långt ifrån originalplanen man kunde komma. Istället för ett nytt landmärke som skulle locka besökare, hade 38 exklusiva bostadsrättslägenheter kommit på plats – fyra av dem för över 6 miljoner kronor. I exploateringsavtalet mellan kommunen och Björn Ulvaeus stod det dock att, utöver byggnaden, det skulle byggas ett flytande hotell på cirka 1500 kvadratmeter och en eventbyggnad på 900 kvadratmeter. Byggena ska stå klara i oktober 2018 men någon byggplan finns inte överhuvudtaget.

När SVT Nyheter pratar med Björn Ulvaeus verkar han heller inte veta när det ska byggas, eller om det ska byggas.

– Det kan man alltid naturligtvis resonera om. Om man förlänger det något år eller någonting. Men om det står så klart och tydligt att det måste ligga där, annars är det något vite eller något liknande, säger han till SVT Nyheter.

Kommunen står också handfallen. Det enda man kan göra om exploatören inte bygger det han lovat, återstår att försöka få till en omförhandling. En extern utredning är dock nu tillsatt men advokatbyrån som har hand om fallet bedömer att processen skett på lagligt sätt. Däremot rekommenderar man att kommunen framöver ändrar på sina rutiner vid försäljning av tomter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079