23948sdkhjf

Analytiker tror på osäker gör-det-självmarknad 2018

"Det är rimligt att tro att åtgärderna i större utsträckning kommer att drivas av åtgärdsbehov snarare än förväntade prisstegringar de kommande åren"
Den så kallade gör-det-självmarknaden, där privatpersoner köper byggvaror och bygger på egen hand, ökade under 2017. Däremot beräknas den gå ner något under 2018. Det skriver analysföretaget Industrifakta i en ny rapport.

– Totalt sett var utvecklingen positiv förra året och utvecklingen gynnades av det fortsatt låga ränteläget och en stark konjunktur med växande sysselsättning, säger Jens Linderoth på Industrifakta., i ett pressmeddelande och fortsätter:

– I år tror vi att tillväxten på GDS-marknaden stannar av och att de kommande årens utveckling blir negativ. På kort sikt hålls marknaden uppe av stigande disponibelinkomster och låga räntor.

Osäkerheten, i kombination med regeringens utökade amorteringskrav, kan därmed komma att hålla tillbaka försäljningen.

– Det är rimligt att tro att åtgärderna i större utsträckning kommer att drivas av åtgärdsbehov snarare än förväntade prisstegringar de kommande åren. Antalet sålda småhus minskade 2017 och nyproduktionen tappade också fart. Industrifakta räknar med en fallande småhusproduktion i år och det har också negativ påverkan på GDS-volymen avslutar Jens Linderoth.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078