23948sdkhjf

Den utstationerade arbetskraften ökade kraftigt under 2017

Anledningen sägs vara högkonjunkturen i Sverige.
Personer med anställning i andra länder, men som kommit till Sverige för tillfälligt arbete, ökade med över 50 procent under 2017. Detta jämfört med året innan, skriver Sveriges Radio .

Under 2017 var så kallad utstationerad arbetskraft den största sedan Arbetsmiljöverket införde registret 2013. Under förra året låg siffran på 72 552 personer medan det var 48 000 under 2016.

Anledningen sägs vara den högkonjunkturen inom byggbranschen då mer än hälften av de utstationerade jobbar i sektorn. Det säger Maja Todorovic, handläggare på Arbetsmiljöverket, till Sveriges Radio.

– Det vi ser är att det är fler arbetstagare sysselsatta inom byggbranschen. Där ser vi att det är 20 000 fler anmälda jämfört med året innan, säger hon.

En annan anledning kan vara att fler följer de regler som finns och meddelar att de är i Sverige och jobbar. Däremot kan det finnas ett stort mörkertal. Det säger Byggnads ordförande Johan Lindholm till Sveriges Radio.

– Vi träffar ju på företag dagligen som inte alls finns i Sverige, eller som kom i går så att säga. De får fördelar ur skattehänseende och annat som inte svenska företag har. Det här är ett problem. Vi kommer fortsätta fajten för att de som kommer hit och hjälper oss att bygga det här landet ska få göra det under bra förutsättningar, och så är det inte i dag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078