23948sdkhjf

Skansberget kan få landshövdingehus – igen

Ett förslag som ska ses över av byggnadsnämnden kan ge berget ett utseende från forna dagar.
Fram till under 60-talet fanns det landshövdingehus på Skansberget, Göteborg. Dessa revs och sedan dess har det funnits planer på ny byggnation men som aldrig blivit av.

Men det kan bli ändring på det, skriver Göteborgdirekt . I januari la nämligen Alexander Lisinski, doktorand vid Göteborgs universitet, ett förslag om att återuppbygga landshövdingehusen. Förslaget har samlat 290 röster, vilket innebär att politikerna i byggnadsnämnden måste behandla frågan.

– Det är många som lyft den här frågan innan, sen tröttnade jag på att det inte hänt något på väldigt många år. Marken står ju kvar och det är bara att bebygga den, det är en väldigt bra plats för bostäder, säger Alexander Lisinski till Göteborgdirekt.

Att förslaget gäller just landshövdingehus beror på den arkitekturdebatt som råder just nu. Till Göteborgdirekt berättar Alexander Lisinski att han är med i flera grupper på Facebook, bland annat Arkitekturupproret, där frågan om byggnaders utformning diskuteras flitigt – ett ämne vi på Building-Supply rapporterat om .

– Man har ju försökt att bygga studentbostäder där som stoppades. Jag tror det är mycket svårare att argumentera mot landshövdingehus, det är en klassisk Göteborgsstil som det inte byggs så mycket i, säger han till Göteborgdirekt.

Det som kan sätta stopp för förslaget är dock det faktum att Haga-Linnéstaden har brist på grönytor. Skulle Skansberget bebyggas, då skulle de bli ännu färre. Det menar Emmali Jansson, ordförande i byggnadsnämnden i Göteborg. Hon säger till Göteborgdirekt att det även råder brist på förskolor och skolor, som är högre prioriterade än bostäder i just det området, men att man ”ska titta på det”.

– Jag ser gärna fler landshövdingehus i Göteborg, säger hon till Göteborgdirekt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094