23948sdkhjf

Stockholm får gymnasial golvläggarutbildning

Satsningen är en del av Skolverkets försök på branschskolor som går av stapeln i juli.
Stockholms byggtekniska gymnasium i Kista blir Sverigecentrum för golvläggarutbildning på gymnasienivå. Det skriver branschorganisationen Golvbranschen i ett pressmeddelande. Skolan blir därmed en del av Skolverkets försöksverksamhet med branschskolor. På så vis ska rekryteringen till golvläggaryrket stärkas och branschens framtid säkras.

– Branschskolorna ska skapa en kvalitetssäkras gymnasieutbildning för yrken där arbetsmarknaden skriker efter kompetent och utbildad personal, säger biträdande rektor Mats Öblad på Stockholms byggtekniska gymnasium, i pressmeddelandet.

Konceptet med branschskola ska samtidigt bevara gymnasiets yrkesprogram. Då utbildningarna får för få sökanden riskerar de att läggas ner, vilket gör att ungdomar som är intresserade inte har någonstans att söka sig. Samtidigt är efterfrågan på kompetens arbetskraft stor – bland annat i byggbranschen.

I branschskolan får eleverna möjlighet att läsa de teoretiska ämnena på sin lokala gymnasieskola och utföra de yrkesspecifika momenten på branschskolan.

– Med start hösten 2018 kommer vi att ta emot upp till 40 golvläggarelever per år, säger Mats Öblad, i pressmeddelandet.

I juli i år startar försöksverksamheten med branschskolorna. Testet avslutas 2023 och beroende på hur det går, är tanken att skolorna ska inrättas permanent på flera håll i landet. I skrivande stund är 10 branschskolor planerade.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079