23948sdkhjf

66 mil ledningar byggs om i Hälsingland

Ellevio ska byta ut 660 kilometer elledningar i Hälsingland för att vädersäkra nätet för framtiden. Totalt investeras ungefär en kvarts miljard.
Projektet kommer att bestå av tre delar där målet är att göra Hälsinglands elnät vädersäkert. Totalt kommer man att byta ut runt 660 kilometer luftburna elledningar och dessa ska i huvudsak grävas ner. De kommer även att installera nya fjärrstyrda stationer. Det handlar om en investering på 240 miljoner i de tre projekten, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Elnäten i just Hälsingland har påverkats kraftigt av stormarna Dagmar och Ivar de senaste åren, med store strömavbrott som följd. Det är är en del av anledningen till att nätet nu byts ut i tre områden.

I området kring Arbrå kommer man att gräva ner 230 kilometer ledningar, vilket kommer att kosta runt 90 miljoner. Väster om Hudiksvall, i området Näsviken-Sörforsa, byggs 300 kilometer ledningar om till en kostnad av 110 miljoner kronor. Norr om Hudiksvall, i området Strömsbruk-Harmånge, ska 130 kilometer ledningar bytas till en kostnad av 40 miljoner kronor.

– Vi tar ett rejält grepp om elnätet i hela området. När vi är klara med projekten har vi framtidssäkrat elnätet för många kunder, så att de kan få en ännu tryggare elleverans, säger Johan Jonsson som är områdesansvarig på Ellevio i pressmeddelandet.

Projekten ingår i en större satsning på alla Ellevios nät. I Gävleborg satsas 900 miljoner kronor som syftar till att framtidssäkra elnätet. Den satsningen startade redan 2016 och ska vara genomförd 2019.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11