23948sdkhjf

Längre tunnel för mer bebyggelse

Den järnvägstunnel som ska byggas i Sundbyberg blir längre än planerat. 1,4 kilometer lång blir den nya sträckan enligt ett tilläggsavtal.
Som en del av järnvägsutbyggnaden mellan Tomteboda och Kallhäll ska det byggas en järnvästunnel under Sudbybergs bebyggelse. I ett tilläggsavtal är förslaget att förlänga tunneln, vilket öppnar upp för mer byggande ovan jord.

Kommunstyrelsen tog under måndagen beslut om att föreslå att kommunfullmäktige godkänner tilläggsavtalet den 18 december, det skriver Sundbybergs stad i ett pressmeddelande.

Totalt handlar det om en tunnel på 1,4 kilometer, vilket är knappa 300 meter längre än vad som först var planen.

– Genom att lägga järnvägen i tunnel genom de centrala delarna av Sundbyberg skapar vi möjligheter för stadsutveckling samtidigt som vi bygger en järnväg som klarar framtidens krav, säger Helena Sundberg, regional direktör på Trafikverket.

Sundbybergs stad är medfinansiär till bygget och kommer att skjuta till ytterligare 321 miljoner kronor när nu tunneln blir längre. Det innebär att Sundbybergs del av finansieringen uppgår till drygt 1,1 miljarder kronor. De har sedan tidigare avtalat om 800 miljoner i medfinansiering.

Sundbybergs styrande politiker ser den förlängda tunneln som en möjlighet att bebygga marken ytterligare med bostäder, handelslokaler och kontor.

– Tunnelförlängningen medför att vi får chansen att bygga fler bostäder på gammal industrimark och att göra stadsmiljön ännu bättre, säger Stefan Bergström (C), kommunalråd och ordförande för exploaterings- och hållbarhetsutskottet i Sundbybergs stad.

Bygget är planerat att startas tidigast 2020 och ska ta ungefär åtta år att färdigställa. Hela projektet innebär att de två spår som går på delsträckan av Mälarbanan i dag blir fyra, till en kostnad av 17,1 miljarder kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109