23948sdkhjf

Stockholmstorg vinner Stenpriset 2017

Brunkebergstorg vinner årets Stenpris. Utmärkelsen delas årligen ut av Sveriges Stenindustriförbund.
Priset delas ut av förbundet till det projekt i landet som använder natursten på ett nyskapande, estetiskt och hållbart sätt.

– Stockholms stad har visat att man vågar ”ta tillbaka torget” med en genomtänkt design som knyter samman platsens historia med den moderna växande staden, säger Kai Marklin, ordförande i Sveriges Stenindustriförbund, i ett pressmeddelande, och fortsätter med att torget lyfter fram stadens anrika kulturmiljö:

– Nya Brunkebergstorg är på många sätt ett lysande exempel på ett projekt som både lyfter fram stenstaden Stockholms anrika kulturmiljö och tar den in i framtiden.

Fastighetsägare och beställare har varit AMF Fastigheter, Stena Fastigheter, Riksbanken och Statens fastighetsverk. Torget har gestaltats av landskapsarkitekterna Åsa Drougge på Nivå landskapsarkitektur och Kristina Menyes Nyman, från Stockholms stad.

– Jag är jätteglad att vi på Nivå får Stenpriset. Att resurser och omsorg läggs på stadens offentliga miljöer är viktigt och behöver uppmärksammas. Det är våra gemensamma vardagsrum där alla kan mötas och få syn på varandra, säger Åsa Drougge i pressmeddelandet.

Vinnare de senaste tre åren:
2016: Konstnären Pål Svensson – konstverket Utblick/Insikt i Malmö.

2015: Thorbjörn Andersson och PeGe Hillinge vid Sweco Arkitekter – Sjövikstorget i stadsdelen
Årstadal i södra Stockholm.

2014: Staffan Strindberg vid Strindberg Arkitekter – renoveringen och tillbyggnaden av krematoriet
vid Norra kyrkogården i Kalmar

Källa: Sveriges Stenindustriförbund

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078