23948sdkhjf

Två av fem upphandlingar innefattar anläggning

Anläggning är den kategori som förekommer oftast i svenska upphandlingar. Det visar statistik som tagits fram av Upphandlingsmyndigheten och Konkurrensverket.
Upphandlingsmyndigheten och Konkurrensverket har tagit fram statistik om upphandlingar som som gjorts i Sverige. 2015 uppskattas de upphandlingspliktiga inköpen i Sverige ha uppgått till 642 miljarder kronor. Två femtedelar av alla upphandlingar 2016 innehöll någon form av anläggning. Var tionde arkitekt-, bygg-, ingenjörs- och besiktningstjänster, som var kategorin som fanns med i näst högst frekvens.

39 procent av alla upphandlingar innehåller någon form av anläggningsarbete. Det innebär inte att det två femtedelar av alla upphandlade kontrakt helt och hållet är anläggningsarbete.

Varje upphandling har något som kallas CPV-kod, som är siffror som kategoriserar vilken typ av jobb det handlar om. De här siffrorna är uppbyggda som ett träd, där varje ny siffra tydligare specificerar vad det handlar om. De första siffrorna innebär då e bred beskrivning av exempelvis då bygg- och anläggningsarbete.

En upphandling måste innehålla minst en CPV-kod men kan också innehålla flera. En upphandling kan således innehålla anläggningsarbete och samtidigt någon annan typ av arbete. Därför är inte 39 procent av alla upphandlingar anläggningsarbeten helt och hållet, även om de innefattar det.

E del av förklaringen till den stora andelen anläggning i svenska upphandlingar förklaras av att Trafikverket är den största inköparen av upphandlade tjänster, med 521 annonserade upphandlingar 2016. Stockholms kommun stod för näst flest med 402, och totalt sett står kommunerna för runt 70 procent av alla upphandlingar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.442