23948sdkhjf

Nytt försök att bryta i Kammarberget

Swerock vill bryta 150 000 ton per år ur Kammarberget i Kungsbacka.
Swerock vill bryta 150 000 ton sten per år ur Kammarberget öster om vattentäkten Lygnern i Kungsbacka, det rapporterar P4 Halland .

Grusbolaget Jehanders har vid tre tillfällen ansökt om tillstånd att bryta i täkten, men har varje gång fått nej. Senast en ansökan skickades in var 2012. Den avslogs bland annat av miljöskäl.

Swerock, som köpt Jehnanders anläggningar i Västsverige, menar istället att det finns miljövinster i att bryta från Kammarberget, genom att korta transportsträckorna till byggen i närområdet.

– Både Kungsbacka, Varberg och Göteborg växer, och man har stora planer för nya vägar, bostadsområden och byggnader. Så behovet är jättestort, säger Jörgen Johansson, regionschef för Swerock, till kanalen.

Under tisdagen hölls ett informationsmöte där privatpersoner hade möjlighet att framföra sina synpunkter på projektet. De miljömässiga aspekterna togs upp som invändning mot att starta brytning nära den vattentäkt som finns i området.

Swerock menar att de har tagit vattentäkten och placeringens möjliga miljöpåverkan i åtanke när de utrett möjligheterna och den tänkta placeringen. Man har då kommit fram till att det är den mest lämpliga platsen för en bergtäkt i Kungsbacka.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078