23948sdkhjf

NCC bryter med koncernchef

"Jag är besviken över styrelsens beslut, men respekterar det självklart."
Styrelsen i NCC har beslutata att Peter Wågström inte kommer fortsätta som koncernchef för NCC. Orsaken är enligt ett pressmeddelande från företaget de svaga resultaten för företagets bygg- och anläggningsverksamheter. Efter totalt tretton år i företaget varav de senaste sex åren som koncernchef, får han nu lämna posten.

– Jag har haft 13 fantastiska år på NCC, först på fastighetsutvecklingsaffären, sedan på bostadutvecklingsaffären Housing och nu senast som koncernchef. Jag är besviken över styrelsens beslut, men respekterar det självklart. Och jag är naturligtvis besviken över NCC:s resultatutveckling i delar av bygg- och anläggningsverksamheten de senaste åren, säger Peter Wågström i ett pressmeddelande.

Styrelsen har tagit beslutet då de anser att det behöver läggas mer fokus på den lite trögare bygg- och anläggningsbranschen. För att stötta upp koncernledningens arbete med affärsområdet kommer styrelsens ordförande Tomas Billing att arbeta halvtid med att stötta upp koncernledningen.

– Många delar av NCC går bra och utvecklas väl. Jag tänker på den svenska delen inom affärsområdena building och infrastructure samt NCC industry och NCC property development. Men helheten har inte utvecklats som den borde. Styrelsen anser att NCC behöver en ny kraft för att vända utvecklingen i bygg- och anläggningsverksamheten, säger Tomas Billing i pressmeddelandet.

Styrelsen menar att utvecklingen på aktiekursen varit bland de bästa i branschen för NCC under åren med Peter Wågström, men anser trots det att bygg- och anläggningsverksamheternas låga rörelseresultat, stora projektnedskrivningar och en omsättning som inte ökat trots god orderingång, gör att man behöver förändra.

– Peter var under ett antal år ansvarig för att bygga upp affärsområdet Housing, som sedan namnändrades till Bonava och delades framgångsrikt ut till aktieägarna för ett och ett halvt år sedan. Jag tackar Peter Wågström för åren på NCC och önskar honom all lycka i framtiden, säger Tomas Billing.

Innan en permanent ersättare hunnit rekryteras kommer bolagets chefsjurist Håkan Broman att ta vid som tillförordnad koncernchef. Han tar över posten från och med i dag, måndagen den 30 oktober.

– Även om själva situationen är tråkig så ser jag fram emot arbetet som tillförordnad koncernchef. Jag vet att vi på NCC kan så mycket mer än det vi visat den senaste tiden. Jag kommer att ha hundraprocentigt fokus på verksamheten och arbeta med att öka lönsamheten, säger Håkan Broman.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11