23948sdkhjf

Het byggkonjunktur fortsätter växa

Svensk byggindustri kan under 2017 förvänta sig den kraftigaste investeringsökningen på mer än ett decennium. Det framgår av Sveriges Byggindustriers senaste konjunkturrapport som också konstaterar att svensk ekonomi fortsätter växa under 2018 liksom högkonjunkturen för byggsektorn.

Förra året ökade investeringsvolymen i det svenska byggandet med nio procent, vilket resulterade i en sammanlagd byggvolym på strax under 460 miljarder kronor. Prognosen för i år är en ökning med tolv procent, vilket skulle innebära sammanlagda investeringar som överstiger 500 miljarder kronor.

Prognosen för 2018 är något mer försiktig. Bedömningen är att bostadsbyggandet kommer att vända ner under nästa år samtidigt som de privata lokalinvesteringarna minskar. Inte minst ett ökat offentligt anläggningsbyggande innebär dock att det blir tillväxt även under 2018, om än med ”bara” fyra procent.

Enligt prognosen inleds i år byggandet av 73 500 nya bostäder, men bedömningen är att politiska beslut kommer att påverka bostadsproduktionen i negativ riktning, trots att det fortfarande råder ett stort behov av nya bostäder.

- För 2018 är prognosen 65 300 nya bostäder. Det är ett tapp på 8 200 under rådande högkonjunktur. Med skärpta krav på amortering, minskade ränteavdrag och höjda räntor blir hushållen osäkra och avvaktande. Det blir dyrare att låna och då minskar efterfrågan på det redan byggda, säger Catharina Elmsäter-Svärd, nybliven vd för Sveriges Byggindustrier.

Men det finns även en positiv sida som gör att byggvolymen trots allt fortsätter att växa.

- Investeringarna i bostäder, infrastruktur och offentliga lokaler, som förskolor och sjukhus, ökar med tolv procent under 2017. Det är den kraftigaste investeringsökningen på mer än ett decennium, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Ett exportberoende land som Sverige gynnas också av att världsekonomin för första gången sedan finanskrisen ser ut att förbättras generellt på flertalet väsentliga marknader. Exempelvis betonar rapporten att samtliga 35 länder i OECD-samarbetet visar positiv tillväxt. Det påverkar också euro-länderna som med Tyskland i spetsen i år bedöms få den starkaste tillväxten på ett decennium.

På anläggningssidan har de privata investeringarna i bland annat infrastruktur för vattenförsörjning, energianläggningar och fiberutbyggnad visat god tillväxt de senaste fem åren. Sedan 2011 är ökningen hela 50 procent, enligt konjunkturrapporten. För 2018 är dock bedömningen att de privata investeringarna kommer att stanna kvar på samma nivå som i år.

Då är förväntningarna på den offentliga sektorn betydligt större. Anledningen är att de offentliga anläggningsinvesteringarna varit jämförelsevis blygsamma – plus tre procent - under de senaste fem åren, enligt Sveriges Byggindustrier.

Trafikverkets investeringsplan tyder dock på att satsningarna på både vägar och järnvägar fått en rejäl skjuts redan i år, en tendens som tycks hålla i sig även 2018. Till det kommer kommunala väginvesteringar som hänger samman med bostadsbyggandet.

Efter flera år med stigande investeringar har bristen på rätt utbildad och erfaren personal utvecklats till ett problem som till och med upplevs som större i byggsektorn än i nästan alla andra branscher.

- Den kortsiktiga lösningen är att i högre grad använda sig av utländsk arbetskraft. Antalet utstationerade arbetstagare uppgick under årets första nio månader till nära 4 200 personer, vilket är 40 procent fler jämfört med samma period i fjol, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Den före detta infrastrukturministern sticker inte under stol med att hon gärna ser vissa förändringar som kan bidra till mer kontinuitet i byggbranschen. Exempelvis efterlyser hon ett helhetsgrepp kring bostäder och infrastruktur eftersom satsningar på infrastruktur också fungerar som motor för bostadsbyggande. En sådan utveckling för dessutom med sig att arbetsmarknadsregionerna växer, vilket kan medverka till ökad matchning och därmed både minska arbetslösheten och fylla företagens behov av kompetent arbetskraft. Receptet blir då att återuppta de politiska bostadssamtalen, vilket minskar ryckigheten i byggandet som annars kan påverkas avsevärt beroende på vilken regering som sitter vid makten.

- En fortsatt hög och jämn byggtakt är avgörande för att kunna hantera Sveriges kraftiga befolkningstillväxt. Fler behöver känna framtidshopp. Det gör vi människor när det finns jobb och bostäder och goda möjligheter att resa däremellan, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094