23948sdkhjf

Ledare: Våga värna vägarbetare

Skärpt övervakning vid vägarbeten och skärpta straff för överträdelser är inget högt pris för att trygga tillvaron för vägarbetare och trafikanter.

Att köra i 124 kilometer i timmen på en väg där högsta tillåtna hastighet är 50 kilometer i timmen är inte acceptabelt. Att fortkörningen dessutom sker i anslutning till ett vägarbetsområde gör agerandet än mer anmärkningsvärt, för att inte säga hänsynslöst. Inte nog med att bilföraren utsätter sig själv och eventuella medpassagerare för oacceptablet stora risker. Det kan också drabba medtrafikanter och inte minst de vägarbetare som med risk för sitt eget liv försöker bidra till att våra trafikleder håller en kvalitet som bidrar till okomplicerade och helst snabba förflyttningar.

En av många trafik- och hastighetskontroller gjordes i slutet av augusti på E6:an utanför Lund. Kontrollen gjordes i anslutning till ett vägarbete och har därför uppmärksammats av branschorganisationen Maskinentreprenörerna som bara kunnat konstatera att något märkligt tycks hända mängder med människor när de sätter sig i en bils förarstol.

Flertalet är synnerligen medvetna om sitt eget välbefinnande och kan med rätta vara mycket måna om bästa tänkbara arbetsmiljö för sig själva. Den inställningen tycks dock inte tillämpas på de medmänniskor som jobbar på och vid vägarna.

Förståelsen för vägarbetarna arbetsmiljö var i och för sig inte obefintlig. Enligt polisen respekterade ungefär var tredje bilist den angivna hastighetsbegränsningen. Men ungefär 70 procent av de som passerade arbetsplatsen körde för fort. Den som klockades för den snabbaste körningen höll alltså 124 kilometer i timmen!!! Dessutom noterade polisen att många inte bara framförde sin bil utan sysselsatte sig samtidigt med sin mobiltelefon.

För seriösa företag sysselsatta inom bland annat bygg- och anläggningsverksamhet är det en självklarhet att värna om säkerhet och god arbetsmiljö på arbetsplatserna. Det sker bland annat genom återkommande utbildningsinsatser bland de anställda. Men uppenbarligen är det inte tillräckligt. Det verkar inte som om det är vägarbetarna som behöver mer utbildning, det är förarna som måste inse allvaret innan fler liv går till spillo.

Det är bara att hålla med Maskinentreprenörerna som nu kräver hårdare tag mot de bilister som bryter mot hastighetsbegränsningarna. Fartkameror vid utsatta vägarbeten och hastighetskontroller dygnet runt är ett förslag i kombination med böter som är avskräckande höga och till och med indraget körkort vid grövre förseelser.

Skärpt övervakning vid vägarbeten och skärpta straff för överträdelser är inget högt pris för att trygga tillvaron för vägarbetare och trafikanter.

Ledaren är skriven av chefrdaktören för Leveranstidningen Entreprenad, Morgan Andrersson 

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094