23948sdkhjf

Boverket: Ojämna tolkningar av byggregler

Kommuner tolkar byggregler olika – något som gör det svårt för serietillverkade hus. Boverket har nu föreslagit två lösningar på problemet.
Boverket har nu lämnat förslag på hur man enklare kan kontrollera egenskaperna hos serietillverkade hus, efter uppdrag från regeringen.

Serietillverkare och byggherrar har nämligen påpekat problemen i att kommuner tolkar byggregler olika, vilket gör att ett seriebyggt hus kan bedömas på ett sätt i en kommun och på ett annat sätt i en annan.

I och med det ser man förluster i både pengar och tid, samtidigt som fler aktörer blir osäkra på att investera i vidare utveckling och produktion.

De två förslagen som Boverket lämnar handlar båda om att de bedömningar av tekniska krav, som görs på husen innan startbesked ges, ska göras av någon annan än kommunerna själva.

Istället föreslår man att certifierade sakkunniga och byggprojekteringsföretag ska kunna ta en del av uppgifterna.

I det första förslaget ska några av av de uppgifter som i dag ligger på byggnadsnämnderna överföras till certifierade sakkunniga. De får då en utökad roll att kontrollera projekteringen av bostäder utifrån de krav som de är certifierade för, och den bedömning de gör ska sedan godtas av byggnadsnämnden i samband med startbesked.

I det andra förslaget ska byggherren kunna låta ett certifierat byggprojekteringsföretag både utföra och granska projekteringen. I och med att ett certifierat företag då gör bägge delar ska man därför kunna anta att byggnaden som projekteras uppfylla alla tekniska egenskapskrav. Därför ska bedömningen, som då ersätter byggnadsnämndernas bedömning, godtas av byggnadsnämnden i samband med startbesked.

– Att öka förutsägbarheten är viktigt och skulle bidra starkt till att korta planprocessen. Båda förslagen från Boverkets är omfattande och skulle innebära en stor förändring. Nu ska de skickas ut på remiss, och sedan får vi ta närmare ställning till dem, säger bostadminister Peter Eriksson i ett pressmeddelande i samband med att förslagen lämnades över.

De båda lösningarna ska kunna användas tillsammans eller varför sig, och föreslås vara frivilliga. Samtidigt påpekar Boverket att förslagen är olika i sin omfattning och tid för införande, samt att det inte bara gäller för serietillverkade hus. Förslagen skickas nu ut på remiss.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127