23948sdkhjf

Skanska uttalar sig om NKS-kostnader

Efter Svenska Dagbladets granskande artiklar menar Skanska att flera uppgifter är direkt felaktiga.
I söndags och måndags publicerade Svenska Dagbladet flera artiklar om bygget av Nya Karolinska i Solna, där både standarden och kostnaderna för tilläggsarbeten tas upp.

En läkare som nu arbetat på sjukhuset i tio månader tar upp flera felaktigheter – bland annat att det regnat in i närheten av operationssalar – i det han kallar ett fuskbygge, enligt tidningen.

– Det presenteras som ett sjukhus i världsklass, men det håller ju inte ens vanlig normal standard, säger narkos- och intensivvårdsläkaren, till SvD .

Det är projektbolaget Swedish Hospital Partners (till hälften ägt av Skanska och hälften av det brittiska riskkapitalbolaget Innisfree) som 2010 fick kontraktet för genomförandet av bygget, tillsammans med underhållsbolaget Coor (en del av Skanska).

I nuläget genomför SHP en rad tilläggsarbeten som inte kunnat förutses eller skrivits in exakt i huvudavtalet, där SvD nu rapporterat om prisuppgifterna för de arbetena.

Enligt SvD:s uppgifter har en del av tilläggsarbetena både beslutats och genomförts, men allt är inte klart – man skriver också att SHP lämnat prisuppgifter som ännu inte förhandlats färdigt. En av de kostnaderna man tar upp är för vad man kallar "en nödutgång till en vanlig dörr", som enligt tidningen kostar 1,2 miljoner kronor att byta ut , något som Skanska nu svarar på i ett pressmeddelande.

Enligt byggjätten är siffrorna för det som kallas ett dörrbyte helt fel.

"Den dörr som SvD troligen syftar på i sin artikel är inte en dörr i vanlig bemärkelse utan en nödutgång som landstinget vill bygga om till en sjukhusentré som ska klara ett högre flöde.
Entrépartiet är vare sig slutligt offererat, beställt eller byggt. Det kommer heller inte att kosta 1,2 miljoner kronor. Hur SvD har kommit fram till sin summa har varken presenterats för Skanska, Coor eller Stockholms Läns Landsting", skriver man i pressmeddelandet.

Skanska skriver vidare att alternativen som presenterats från leverantören Coor kostar mellan 60 000 och 420 000 kronor, som efter administrativa kostnader når hälften av de 1,2 miljoner som SvD uppger att det kostar.

Vidare menar man att alla offerter granskas, och att man ser serviceavtalet som både transparent och marknadsmässigt. Dessutom påpekar man att alla parter har en tydligt klarlagd process för hur ändringar och tilläggsbeställningar ska hanteras.

Huvudavtalet, som skrevs 2010, ger SHP en garanterad inkomst på drygt 61 miljarder kronor fram till 2040, varav cirka en tredjedel går till Coor Service Management som har ansvar för drift, service och underhåll under samma period.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125