23948sdkhjf

Senare och dyrare arenauppdrag i Uppsala

Fotbollsarenan nya Studenternas får senare byggstart och beräknas kosta 100 miljoner mer än väntat. Enligt kommunen beror det på en "överhettad byggmarknad".
Sedan några år tillbaka har man i Uppsala planerat och förberett en omvandling av arenan Studenternas, vars byggstart planerades till augusti i år. Företaget som fått i uppdrag att bygga om arenan är Intreprenör, som har kontor i både Stockholm och Uppsala.

Bygget, som innebär att arenan kommer kunna ta in 10 000 besökare vid fotbollsmatcher och 15 000 vid konserter, har ännu inte satt igång. Man har heller inte fastslagit hur mycket den faktiskt ska kosta, men tidigare har kostnadsramen legat på 390 miljoner kronor.

Under måndagen presenterade Uppsala kommun de senaste ändringarna i planen under en pressträff: byggstarten skjuts fram till november, och kostnaden höjs med 100 miljoner, rapporterar SVT Nyheter Uppsala .

Den nya siffran beror till viss del på att fotbollslaget Sirius kommer att spela på arenan under byggtiden, något som uppskattas kosta 40 miljoner kronor. De andra 60 miljoner kronorna är en ren kostnadsökning.

I en intervju med SVT tidigare i september berättade Eva Sterte, vd för det kommunala bolaget Sport- och rekreationsfastigheter AB som projektleder byggnationen, att priserna för att bygga höjts mer än vad man först räknat med.

– De sitter med trumf på hand och kan sätta priser över det normala. Vi har förhandlat sedan i mars och nu börjar vi närma oss en lösning, sade hon tidigare till SVT Nyheter Uppsala .

Även vid pressträffen tar kommunens kommentarer till prishöjningen en liknande väg, där kommunstyrelsens ordförande Marlene Burwick (S) kallar fördyringen en orsak till följd av "en överhettad byggmarknad".

Färdigställandet beräknas trots förseningen fortfarande bli år 2020. I mitten av oktober kommer kommunstyrelsen i Uppsala att fatta det slutgiltiga beslutet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093