23948sdkhjf

Effektiviserat logistikbygge i Jönköping

Det Wästbyggägda företaget Logistic contractor, specialister på logistikbyggnader, ska bygga en ny anläggning i Torsvik.
fastighetsbolaget Tolust har beställt en ny logistikanläggning på 10 000 kvadratmeter i Torsby industriområde utanför Jönköping. Logistic contractor har fått uppdraget att uppföra anläggningen.

Bygget ska vara färdigt redan i mars nästa år. Men Logistic contractors vd Anders Bothén är inte stressad. han säger att byggtakten i det här projektet inte skiljer sig från deras övriga projekt. Företaget är specialiserat på industribyggnader, vilket gör att han tror att de kan vara snabbare än konkurrenter vid just den här typen av byggen.

– I en lagerbyggnad är det inte så mycket inredning med kontor och andra grejer. Vi har standardiserat byggsätt som möjliggör att bygga relativt snabbt. Om du frågar mig som vd hade jag velat att det gick ännu snabbare. Vi gör ju i princip bara centrallager och större logistikbyggnader. Det gäller att projektera väl, så det går snabbt att bygga när det väl kommer igång, säger Anders Bothén till Building supply.

Markarbetet har redan startat och Topiro entreprenad har fått uppdraget att göra anläggningsarbetena på marken, som till viss del redan var förberedd för byggnation, berättar Anders Bothén.

– De har plansprängt tomten sedan tidigare. Jag tror de har tagit kross därifrån förut. Det har varit en bergtäkt där och de har vetat hela tiden att det ska byggas och därför förberett lite innan.

Sedan tidigare bygger Logistic contractor en liknande anläggning till Axfoods logistikbolag Dagab i samma industriområde, men enligt Anders Bothén är inte fördelarna så stora att ha två projekt så nära varandra.

– Det är ungefär samma typ av byggnation. Den började byggas i maj och ska lämnas över i början av året. Den är lite mer avancerad, med kyl och frys bland annat. Någon krona kan man kanske spara på att hjälpas åt med platsledning och så, men i övrigt spelar det inte så stor roll.

Däremot menar han att den stora mängden liknande projekt runt om i Sverige gör att de kan vara snabba och gör jämförelsen med företag som riktar in sig på att bygga exempelvis trähus, som byggs i stora volymer på kort tid.

– Då kan du standardisera detaljer och olika saker i byggprocessen, då går det att vara ganska kvick. Håller man bara på med en produkt så kan man bli lite kvickare och kostnadseffektivare. Själv tror jag att vi har framtiden för oss.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.406