23948sdkhjf

Robotar bygger hus

I Schweiz har ett projekt startat där robotar och 3d-skrivare ska bygga ett hus.
I ett projekt som pågår i schweiziska Dübendorf ska robotar och 3d-skrivare bygga ett hus, rapporterar Vetenskapsradion . Tanken är att nästan hela byggnationen görs av maskinerna, snarare än människor.

Huset designas, planeras och byggs digitalt, vilket enligt forskarna, från bland anndra federala tekniska högskolan i Zürich, är första gången det sker i så stor omfattning digitalt. Bland annat kommer en robot att sätta grundstommen på plats.

Ännu inte redo för byggbranschen

Det kommer att ta tid innan byggbranschen kan anamma teknikerna tror Anne Landin som är professor i byggproduktion vid Lunds tekniska högskola. Hon menar att det är dyra investeringar som skulle behöva göras om byggbranschen på allvar ska börja använda tekniken.

– Hittills har det mest använts i demonstrationsprojekt. Men både 3D-skrivare och robotteknik har funnits en längre tid, men kombinationen har inte använd i byggbranschen, säger hon till Vetenskapsradion.

Hon ser stora fördelar med robotar i byggproduktionen. Kanske främst ur säkerhetssynpunkt.

– Byggbranschen är farlig, så kan man ha robotar som jobbar i stället så är det bra, säger Anne Landin till Vetenskapsradion.

Projektet startade med en ceremoni den 2 maj i år och beräknas vara färdigt 2018.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109